skip to Main Content

Diabetes

Als diabetespatiënt loop je meer risico op het ontwikkelen van voetproblemen. Uit onderzoek is gebleken dat dit bij één op de vier diabeten voorkomt!

Neuropathie (zenuwbeschadiging), een slechte doorbloeding (angiopathie) en infectie zijn de grootste oorzaken van het ontstaan van voetproblemen.

Neuropathie zorgt ervoor dat u minder tot geen pijn meer voelt in de voeten en u bijvoorbeeld een wondje niet snel zult opmerken. Dit kan ongemerkt infectie tot gevolg hebben. Met een optimale bloedsuikerspiegel kunt u de kans op uitbreiding van de neuropathie verminderen.

De podotherapeut, diabetesverpleegkundige of medisch pedicure kan neuropathie met enkele simpele testen opsporen. Dit gebeurt o.a. met stemvork, of een monofilament

Veel diabetespatiënten hebben vaak een verminderd gezichtsvermogen (retinopathie) en zeker als een wondje onder de voet ontstaat of tussen tenen zal dit dus niet altijd opgemerkt worden. Waardoor ontsteking een feit is.

Als diabetespatiënt heeft u ook meer kans op aderverkalking van de bloedvaten (angiopathie) waardoor een wondje slechter zal genezen, omdat er immers een verminderde bloed- en zuurstoftoevoer plaatsvindt. Bovendien bent u vatbaarder voor infecties. Een van de veel voorkomende infectievormen is bijv. de schimmelnagel, ook kalknagel genoemd. U herkent deze aan een verdikte, brokkelige geel/bruine nagel. Of huidschimmel dat zich vaak uit in de vorm van witte vochtige plekken tussen de tenen, vaak gepaard met kloofjes.

De medisch pedicure is speciaal opgeleid voor de behandeling van deze doelgroep.

Om in aanmerking te komen voor een vergoeding van zorgverzekeraars, dient u naar een medisch pedicure te gaan die in het bezit is van een certificaat van het Kwaliteits Register Pedicures (KRP) (Procert).

Als u diabetes zorgprofiel 2,3 of 4 hebt, krijgt u alle medisch noodzakelijke zorg uit uw individueel zorgplan vergoed uit uw basisverzekering. Dat betekent dat niet de gehele behandeling vergoed wordt. Ook bij reuma of reumatoïde artritis wordt de behandeling deels vergoed. Informeer ernaar bij uw zorgverzekering.

Komt u via de podotherapeut waar ik een contract mee heb, dan gaat de factuur rechtstreeks naar de podotherapeut en wordt van u een eigen bijdrage gevraagd van € 12,00.

Heeft u diabetes zorgprofiel 0-1 dan valt u onder het reguliere basis behandeltarief.

Hieronder de podotherapeuten waar ik een contract mee heb;

 • Podotherapie Alewijnse
 • Rondom Podotherapeuten
 • Podotherapiepraktijk Wervenschot Breda
 • Huisartsenteam
 • Hermans Podotherapeut

 

Feet

Reuma en andere risicovoeten

Voor iemand met reumatische klachten is het noodzakelijk om een pedicure te bezoeken.

Reuma is een verzamelnaam van vele aandoeningen die allemaal betrekking hebben op klachten in gewrichten en/of spieren. Reuma kan in alle lagen van de bevolking voorkomen, van jong tot oud. De voeten van reumapatiënten hebben extra zorg nodig, doordat hun voeten kwetsbaarder zijn dan de voeten van gezonde mensen. Aangezien reumapatiënten niet alleen last krijgen van de voeten, maar vaak ook van de rug en handen, wordt de voetverzorging soms een probleem.

De bekendste reumatische aandoeningen zijn reumatoïde artritis en artrose. Reumatoïde artritis wordt meestal vergoed uit de aanvullende zorgverzekering.

Een reumapatiënt, maar ook iemand met een spastische voet, verwaarloosde voeten en ouderen, krijgen bijna altijd last van de voeten. Ook mensen in een oncologisch behandeltraject worden vaak met nagel- en huidproblemen geconfronteerd.

In ons vak worden dit de zogeheten risicovoeten genoemd. Dit wordt veroorzaakt doordat uw voeten door het ouder worden, door uw ziekte of andere omstandigheden veranderen.

De volgende afwijkingen behoren tot de mogelijkheden;

 • De stand van uw voeten en tenen kan gaan veranderen, denk aan doorzakken van de voorvoet of hamer- of klauwtenen
 • Het vetpolster onder uw voeten wordt dunner of verschuift
 • U krijgt last van extra eelt of likdoorns
 • Uw voeten kunnen knobbels vormen en in geval van reuma de zgn. ‘noduli ‘s’
 • U kunt een gevoelsstoornis ontwikkelen a.g.v. beschadigde zenuwbanen, dit heet neuropathie
 • U kunt te maken krijgen met een slechte wondgenezing, of een droge huid a.g.v. problemen met uw bloedvaten
 • Uw schoenen passen niet goed meer
 • Ook kunt u last krijgen van uw nagels, doordat uw tenen door de standsverandering in de verdrukking komen in uw schoenen
 • Verkleuring, brokkelige nagels of mycosenagels. Verdikking van de nagels of juist extreem dunne nagels
 • Ingroeiende nagel en problemen met de nagelwal
 • Eeltvorming onder de nagels
 • Ruwe ondoorzichtige brosse en gespleten nagels
Back To Top